11.09.2014

Kisişel G.

Evet sevgili günlük bugünkü "kişisel gelişimlerden gelişim beğen" köşemizde, başarılı ve mutlu olmanın formüllerinden bahsedeceğim. Geliyor hazır ol; 

Önemli not: Tamamen kendi uydurma düşüncelerim olduğu için sorumluluk kabul etmem ona göre :) Sorumluluk reddi dedikleri böyle bi'şey olsa gerek.

Geçmişe fazla takılma; Olan olmuş. Tamam, herkesin önünde altına kakanı yapmış olabilirsin ama geçti. Üstelik o herkes dediğin kişiler de kim bilir neredeler şimdi, fark etmez, (Ne? İçlerinden birisi Amerikan Başkanı mı olmuş? Ouu bu fark eder bak :) )

Geçmişe takılıp kalmak seni üzer, çıkmazlara sokar ve sürekli kendini sorgulamana sebep olur. O yüzden "free your mind" beybi. Salla gitsin. Geçmiş geçmiştir. Bak adı üzerinde "geçmiş". Ama tabi şunu yaparsan iyi olur. Geçmişteki yapmış olduklarından tecrübeler edinmek ve geleceğini bu tecrübeler doğrultusunda inşa etmek en güzelidir. Biliyorsun ki tecrübe hayatta yenilen kazıkların bileşkesidir.

Kontrol edemeyeceğin şeylere takılma; Bu benim hiç anlayamadığım bir takılma hâli. Bak bak özlü söz geliyor; Bazı insanlar kontrol edemeyeceği şeyler için hayıflanıp dururken, bazıları ise bunlara karşı önlem alıp devam eder. İstediğim kadar etkili bir söz olmadı ama ana fikir belli. :) Kontrol edebileceğin şeyleri kullanarak, kontrol edemeyeceğin şeyler için önlemler al, aksiyonlar planla, bu tip.

Diğer insanların düşüncelerine hiç takılma; Bak tek cümle geliyor sana, başka bi'şey demiyorum; Who is -the fucking- other people!? Türkçesi, "Kim takar Yalova Kaymakamını" gibi yani :))

Sabırsız olma dostuum; Sakin ol Co! Be cool! Eas booy easy! Sabırsız olmak insanda ruh daralmasına sebebiyet verir. Ruh daralması da beraberinde kişisel darlanmayı getirir. Darlanma da insanı sabırsız yapar. Fark ettin döngüyü, aferim. Ne yazdığım hakkında hiç bi'fikrim yok. Burada asıl soru; Ulan tamam sabırlı olalım da nasıl? sorusu olmalı. Onu da ben mi bileyim lan, nasıl olursan ol. Yeter ki sabırlı ol. Ona kadar say. Yetmedi yüze kadar say. Yetmedi git bir çık dolaş, ortamdan ayrıl. Kedi falan al eve onla oyna.

Şüphe duymayı bırak; Kendine güven dostuum. Diğer insanlara da güvenir gibi yap ama fazla kaptırma kendini. Özünde kimse kötü değildir nihayetinde. Sen yeter ki kendine güven, kendi yeteneklerinden şüphe duyma. Yapamayacağın şeyler için de saf bir özgüvenle yaparım diye atlama, çünkü yapamazsın. Yani önce kendini tanı, sınırlarını bil.

Hayır de; Bazen "hayır" diyebilmek lazım. Az önce dedik ya, sınırlarını bil, baktın olacak gibi değil, "hayır" de. "Yok hacım olmaz o iş" de. "Bro bu iş yaş" de. Ama yine ince çizgi, her şeye hayır deyip de adını "yokuşçu"ya çıkarma tabi. :)

Belki şurada küçük bir hayal kırıklığı vardır; Olabilir. Her şey her zaman güzel gitmez. Bazen beklediklerin olmaz, Hayallerin kırılabilir. "Hayırlısı" de geç ya. "Bacağım, kolum ayağım kırılmadı ya iyiyim gene" de, "ulan ya kafam kırılsaydı, iyi ki hayallerim kırıldı" de. :))

Korkularrrr; Başarısızlık, yargılanma, reddedilme korkuları insanı yer bitirir. Bak başarısızlık korkusunun temelinde özgüven eksikliği vardır. O yüzden çoğu insan pasif kalır ve yapabilecekken yapmaz ve böylece o güzel maaşlı süper unvanları başkaları alır. :) Şöyle düşün, "ya ne kadar zor olabilir ki", sanki aya roket gönderiyorsun he. Tabi kendini de abartma, yapamayacaksan "yok hayır" demeyi bil. 

Genel olarak yukarıda okuduklarını biraz süzgecinden geçir, biraz incele, düşün, sakin ol. Unutma sana senden başkası yardım edemez! 

Voov iyi bitirdim be.

Hiç yorum yok: