4.05.2010

Tropical Trio [Vol:2 - Shopping Öasters]

Evet, [ulan bi' yazıya da evet diye başlama, ne diyeceğini bilemediğin zaman böyle başlıyorsun, anlamıyoruz sanki, neyse.]

Singapur'daki torpikal (özellikle yanlış yazdım) maceralarımız, "Electronic Gadgets Shopping Masters" bölümüyle devam ediyor. [Çünkü Singapurda vergi %7, onu da Tax Free dalgasına çıkarken geri alıyorsunuz.]

Elektronik cihaz alışverişi konusunda girmeden önce nasıl bir müşteri olduğumuzu netleştirmekle başlayalım. Çünkü her müşteri tipine hitap edecek donanım bu ülkede bulunmakta. Şöyle ki kolaylık olsun diye ben dünyayı 2'ye böleceğim. Çünkü ikiye bölmek kolaydır. İlkokuldan beri ikiye bölebiliyorum, bu konuda uzmanım. Bakınız misal miyop. Miyop değil lan miyoz.

Birinci kategori müşteriler; "Ulan olabildiğince az para ödeyelim, kaçak maçak farketmez ucuz olsun, pazarlık yapalım, iliğini kurutalım sömürelim, sinekten yağ çıkartalım, ekmeğe sürüp yiyelim" mantığındaki müşterilerdir. bu gruba "SubShopper"lar diyeceğim. (az önce uydurdum bu kelimeyi acayip de hoşuma gitti.)

İkinci kategori ise, "internetten ofişıl sitelerdeki fiyatları araştırmış, kaçakla maçakla işi olmayan, ofişıl riselırlardan alışveriş yapan, ulan zaten Türkiye'den kaç kat ucuz, ne gidip vıdıvıdı iki saat pazarlık yapıcam diyen müşterilerdir. (Bu gruba dahil olmak sizi esnaf linçinden önler.) Bu gruba da "UpperShopper"lar diyeceğim. (Ahahah lan ne güzel kategorize ediyorum insanları.) [Beni kategorize etme, benle oynama. Bakınız MÖF (Neden Mazhar Fuat Özkan da, Mazhar Özkan Fuat değil?)]

Eğer bir SubShopper'sanız;

Singapur'da alışveriş sizin için köpekbalıklarıyla dolu bir akvaryumda palyaço balığı avlamaya benzeyecektir. Sizin için en ideal mekanlar "Sim Lim Square" ve "Lucky Plaza"dır. (Biz oradayken Sim Lim'de kaçak mal yüzünden bi'kaç satıcı tutuklandı, 100.000 SGD ceza kestiler.)

Bu iki mecra, bizim Yazıcıoğlu ve Tahtakale mantığında çalışılan, dükkanların önünden geçilirken size sürekli laf atılan "Gieel iPad'a gel, Denizleri aştı geldi geel, Netbuk, abi netbuk var abi, PS3'ler var, oyun da var, kol da var, varoğlu var 455SGD, İstanbul'lulara özel fiyatlar (lan nerden anladın Türk olduğumuzu a.q.)" şekline sürekli oradan buradan çekildiğiniz iki mekandır.

Ürünlerin çoğunun ya kaçak ya ikinci el olmadığının garantisi olmayan, ama size her dükkanda ne hikmetse interneyşınıl garanti teklif edilen, sıkı pazarlık ederseniz, ilk söylenen fiyatın belki de yarısına kadar düşebileceğiniz, bi'de SD kart, bi' de çanta, bir de göbekten otomatik tükenmez kalem gibi hediyelere boğulabileceğiniz, yurdum esnafını aratmayan nitelikte dükkanlar işte bu iki mecrada sizleri bekliyor olacaktır. Güzel güzel dolaşıp, çatır çatır alışveriş yapabilirsiniz. (iPad 1000SGD. yaklaşık 1000TL)

Peki ya UpperShopper'lar;

Sizin için ise önerebileceğim yerler daha çok ve sizin işiniz daha kolay. Çünkü neredeyse her alışveriş merkezinde bir elektronik mağazasının ofişılı bulunuyor. Misal Paragon'daki Sony Style, Apple Store, misal Funan Digital Mall'daki pek çok marka, misal Vivo'daki Best Denki... gibi gibi. Zaten pazarlık şansınız yok, neyse o.

Funan'ı şiddetle tavsiye ederim, hiçbir yere bakmadan sadece oradaki mağazalardan bile alışveriş yapabilirsiniz. Hem merkezi bir yerde, hem de çok çeşit var. (Çünkü zaten ülkenin neredeyse her yerinde firmaların resmi internet sitelerindeki fiyatlardan satış yapılıyor.)

Bir de Funan'ın içinde Challenger, Courts gibi iki -MediaMarkt Benzeri- mağaza var. Buralar müşteriyi kendine çekmek için anlık promosyonlar, indirimler falan yapabiliyor, onları yakalarsanız da tadından yenmez. Bir de ufak tefek hediyeleri var, misal iPod aldım bi'tane, bir de ekran koruma filmiyle silikon kılıf almıştım 30 dolar falan tutuyordu, tezgaha gittim, adam tezgahın altından ekran koruma filmiyle silikon kılıf çıkardı, "Bunlar da hediyelerimiz" dedi. Ulan nası sevindim, bi' gözlerim doldu falan. (Yok lan o kadar da değil.) Böyle de durumları var.

Neyse işte, sonuç olarak, alışverişin kolay olduğu ve insanların manyaklar gibi alışveriş yaptığı bir ülke Singapur. (Lan yazı çok pat diye bitti...)

Bu yazıyı beğenen şuna hasta olmuştu... (Ovv ironiye bak!)

2 yorum:

-Mir. dedi ki...

Hong Kong'da piyasa nasıl acaba? Bi bilgin var mı?

Monera dedi ki...

Olmaz mı efenim, Hongok piyasası bizden sorulur :]